Pentagram

Dit symbool is een pentagram en heeft niets te maken met heksen of satan …

Het staat voor de verbinding tussen de vier aarde elementen : water, vuur, lucht, aarde en de ziel aan de top.

Betekenis = “De geest staat boven de materie”

Schermafbeelding 2014-06-02 om 22.23.59Men kan de ‘weg van het pentagram’ ook zien als de spirituele reis van de mens door de evolutie.
De levensvonk, komend van God of de heilige levensbron, die door dringt tot in de eenvoudigste embryonale vorm (Aarde),komt op en ontwikkelt zich tot beweging, actie, stromen (Water en Lucht) op ons bestaansniveau en daalt dan weer af naar zuivering en zuiverheid (Vuur) en stijgt tenslotte weer op als zuivere levensvonk naar de oorspronkelijke spirituele bron.
Een pad met de klok mee om het pentagram toont een volgorde van de elementen in hun dichtheid van massa:

  • Geest heeft de vastheid van ether. Vuur, lucht, water en aarde volgen dan.
  • Vuur is beweeglijk – lucht is onbeperkt – water is beweeglijk – aarde is vast.

Het pentagram met een punt naar boven symboliseert de geest die over de materie heerst en staat voor juistheid. Met twee punten naar boven, de punt van de geest dus naar beneden gericht, wordt de nadruk gelegd op de aardse natuur van de mens.

pentagram

Het pentagram heeft daarboven ook nog de verwijzing naar oneindigheid in zich doordat men steeds weer een kleinere pentagram in het hart van de pentagram kan denken. Het is daarom bij uitstek het symbool van de mens die zich in de juiste verhouding tot het oneindige weet te plaatsen met de beide benen op de vloer.

penta

 

Het gesloten pentagram, met een cirkel er omheen staat voor behoudend en beschermend. Het is de passieve vorm, die de spirituele expansie van de magische cirkel binnen haar vorm houdt. De cirkel staat hier ook voor eeuwigheid en oneindigheid.

pentag