Vlierbloesem champagne & vitamine water

Op dit moment van het jaar staan de vlierstruiken in volle bloei en kunnen we aan het brouwen gaan met de bloemen die de natuur ons gratis en voor niets aanbiedt.

Het enige wat je hoeft te doen is een wandeling maken.

Handig om mee te hebben zijn een schaar en een mandje.

 

Bestand 8-06-15 23 26 38Bestand 8-06-15 23 29 17

 

 

 

 

 

 

 

Eerst komen er bloemen op de vlierstruik, daarna groene bolletjes en dan pas komen de zwarte bessen.

Bestand 8-06-15 23 27 25Schermafbeelding 2015-06-14 om 15.02.16Schermafbeelding 2015-06-14 om 15.17.30

 

 

 

 

 

 

 

De groene bessen zijn giftig en daar krijg je buikpijn van.

De zwarte bessen mag je eten als ze gekookt zijn. Als je ze rauw eet, krijg je minder goede stoffen binnen en door ze te koken verdwijnen die vervelende deeltjes, die ons diaree bezorgen.

Zo … laat ons beginnen met een paar lekkere drankjes van de bloemen.

Wat heb je nodig

– 6 bloemschermen

– 3 liter water

– 1 citroen

– 1,5 eetlepel wijnazijn

– 500gr rietsuiker

Aan de slag

Bestand 8-06-15 23 32 32Bestand 8-06-15 23 32 51

 

 

 

 

 

 

 

Breng 400ml van het water aan de kook en los er al roerend de suiker in op.

Laat het suikerwater afkoelen, was&pers de citroen en snijd de schil in partjes.

Voeg vervolgens in een grote schaal of pan de volgende ingrediënten bij elkaar:

de bloemschermen van de vlier, het sap en de schil van de citroen, het suikerwater, de wijnazijn en het restant van het water.

Roer alles goed door elkaar en dek de pan of schaal af.

Laat het mengsel 4 dagen trekken in de koelkast, zeef het daarna uit en giet het over in 3 flessen die je met een plastic schroefdop afsluit.

Na 1 à 2 weken is de drank bruisend geworden en weer 1 week later is de smaak optimaal.

Je kan het ook makkelijk een tijdje bewaren op een donkere plek zoals kelder of garage.

Bestand 8-06-15 23 30 05Bestand 8-06-15 23 33 05

 

Vitamine water :

1 roze pompelmoes, muntblaadjes, rozemarijn takjes, 3 vlierbloesemscheremen

Bestand 8-06-15 23 34 01Mmmmmm ….. lekker!