Brandnetel, een heilzaam kruid voor lichaam en geest

Schermafbeelding 2016-04-04 om 18.19.06

Brandnetels, de meeste onder ons zien het kruid niet graag opdagen in de tuin. Toch is deze plant rijk aan geneeskrachtige stoffen die kunnen gebruikt worden bij het bestrijden van uiteenlopende klachten.

Onkruid?

Nee, brandnetels zijn heilzame kruiden die de totale stofwisseling gunstig beïnvloeden en waar je veel voordeel uit kunt halen voor jezelf en je omgeving.

Brandnetels zitten vol mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K. Bovendien bevat brandnetel ook mierenzuur, histamine en chlorofyl. Allemaal stoffen die bijzonder heilzaam zijn voor lichaam en geest.

Brandnetel is een ‘constitutiekruid,’ dat wil zeggen: het werkt op het hele lichaam en op alle organen als reiniger en versterker. Brandnetels werken namelijk bij elke kwaal die gebaat is bij toevoeging van mineralen.

Brandnetel is daarom een zeer goede voorjaarsreiniger.
De plant zit ook vol voedingsnutriënten en wordt daardoor gebruikt in de strijd tegen bloedarmoede, mineraal-tekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen en voorjaarsmoeheid.

Het kruid is bloedzuiverend, bloedstelpend, vocht afdrijvend en werkt anti allergisch. Het helpt urinezuur uit het lichaam verwijderen en is hierdoor een zeer goed plantaardig geneesmiddel tegen jicht, artrose, artritis, reuma, hoge bloeddruk, inwendige bloedingen, aambeien, broze nagels.

Brandnetels zijn bijzonder goed voor de beenderen.

Het is ook een versterkende plant tegen allergische aandoeningen, zoals een allergie voor stofmijt, hooikoorts en neusslijmvliesontsteking. Brandnetels worden ook ingezet tegen indigestie, lever- en gal aandoeningen.

Het stimuleert tevens de darmen en de pancreas en reinigt de urinewegen en de nieren.

Brandnetels zijn ook een weldaad voor de huid: het voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acne, netelroos, zweren en geeft een ondersteunende werking bij psoriasis. Het gaat verder een vette huid en vette haren tegen en helpt je af van roos en slechte haargroei.

Brandnetel: gratis energie-boost!

Het is een cadeautje van de natuur 🙂

Zoals ik hierboven reeds schreef, bevatten ze die voedingsstoffen en vitaliteit die we nodig hebben na een winter. Juist de jonge verse brandneteltopjes bevatten veel waardevolle vitaminen en mineralen. Daarnaast helpen ze met afvoeren van afvalstoffen en reinigen ze de darmen. Ze werken stimulerend voor de lever- en nierfunctie.

Schermafbeelding 2016-04-04 om 18.19.35

  • Thee zetten: Neem een handjevol jonge brandnetelblaadjes, of 3 theelepels gedroogde brandnetelblaadjes, en giet er 300 milliliter kokend water over. Laat de thee minstens 5 minuten trekken. Je kunt de thee eventueel zoeten met wat honing.
  • Drogen: laat de blaadjes volledig drogen zodat je voorraadje hebt om thee van te zetten.
  • Koud water: een nachtje in een kan koud water laten staan, dit kun je daarna ook zoeten met wat honing of met wat appelsap voor een fantastisch vitaliserend en verfrissend drankje.
  • Stoven of roerbakken: (Brandnetels als spinazie) Neem 800 gram brandnetels en blancheer deze met kokend water, zodat de bladeren niet meer branden op de huid. Hak de brandnetels. Snipper nu 1 ui en laat de snippers fruiten tot ze er glazig uitzien. Hierna voeg je de brandnetels toe terwijl je regelmatig roert. Breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Brandnetelsoep: Pel 2 uien en 1 teentje knoflook en snipper ze fijn. Verhit 2 centiliter olijfolie in een kookpot en stoof hierin de versnipperde uien. Na enkele minuten voeg je er de brandneteltopjes ( 7 handen vol) bij en laat alles nog even sudderen.
    Voeg de bouillon erbij, samen met 2 geschilde aardappelen die in stukjes zijn gesneden en laat alles samen garen. Meng het geheel tot een soep en breng deze op smaak met peper en zout. Je kan er ook wat kaas of spek in doen.
  • Aftreksel voor gezond haar, bij alle haarproblemen: Neem 400 gram wortels van de brandnetel en laat deze 5 minuten koken in een liter water. Laat het aftreksel afkoelen en filter het dan met een keukenzeef. Vervolgens kun je het mengsel op de hoofdhuid inmasseren voor het slapen gaan. Was het haar s’ morgens uit. Je kunt deze behandeling 3 keer per week herhalen.

Aan de slag

Pluk ze met een schoonmaakhandschoen en spoel ze goed af. Het kan natuurlijk ook met de blote hand maar weet dat de brandharen alleen prikken van boven naar beneden. Schermafbeelding 2016-04-04 om 19.16.46

Mocht je je per ongeluk toch prikken dan is er altijd wel weegbree in de buurt.

Schermafbeelding 2016-04-04 om 19.02.00

Pluk een paar blaadjes weegbree en knijp er wat sap uit op de brandplek.

De rol van brandnetel in het ecosysteem
Ecologisch bekeken groeit brandnetel op onze stikstof-rijke stortplaatsen. Brandnetels ruimen plantenresten op en verdwijnen dan weer van zelf. Lichamelijk bekeken reinigt hij ons vervuild bloed. Brandnetel is met andere woorden een opruimer van menselijk afval, zowel in lichaam als landschap.

Andere leuke weetjes

– In de biologische tuin is een aftreksel van brandnetel een geliefd middel in de bestrijding van schadelijke insecten. Het is namelijk een prima natuurlijk goedje om bladluis te bestrijden en bovendien versterkt brandnetel de weerstand van de planten.

– Gedroogde brandnetels zijn ook voedzaam hooi voor dieren. Paarden, koeien en geiten zijn er dol op.

– Brandnetel past ook uitstekend in een vegetarisch menu. De hoeveelheid hoogwaardig eiwit van de plant is zelfs groter dan die in vlees.

– Brandnetels zijn voor vlinders heel belangrijk. Ze leggen er hun eitjes. De rupsen en poppen van de kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, atalanta en landkaartje leven namelijk van de brandnetel. Laat dus in een zonnig hoekje van de tuin wat brandnetels staan, dan kan je de vlinders een handje helpen.

Schermafbeelding 2016-04-04 om 19.18.07

#thebeautyofnature